فهرست مطالب

نشریه روابط خاک و گیاه
پیاپی 12 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/01/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • جمال شیخی، عبدالمجید رونقی صفحه 1
    به منظور بررسی اثر کاربرد نیتروژن و شوری بر عملکرد ماده خشک، جذب نیتروژن، غلظت نیترات در گیاه، راندمان زراعی، راندمان فیزیولوژیک، بازیافت ظاهری نیتروژن و کلروفیل اندام هوایی اسفناج (رقم ویروفلی) و هم چنین نیتروژن کل، نیتروژن نیتراتی و قابلیت هدایت الکتریکی خاک پس از برداشت، آزمایشی در شرایط گلخانه به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار طراحی و اجرا شد. تیمارها شامل پنج سطح نیتروژن (صفر، 75، 150، 225 و 300 میلی گرم بر کیلوگرم خاک از منبع اوره) و چهار سطح شوری (صفر، 1، 2 و 3 گرم کلرید سدیم بر کیلوگرم خاک) بود. نتایج نشان داد که کاربرد 1 و 2 گرم کلرید سدیم اثر معنی داری بر میانگین عملکرد اندام هوایی اسفناج نداشت. اما افزودن 3 گرم کلرید سدیم، عملکرد اندام هوایی را به طور معنی داری کاهش داد. کاربرد شوری بر غلظت نیترات، قرائت کلروفیل برگ اسفناج، راندمان زراعی، بازیافت ظاهری نیتروژن اندام هوایی و غلظت نیتروژن کل خاک پس از برداشت اثر معنی داری نداشت؛ اما راندمان فیزیولوژیک را کاهش داد. با افزایش سطح نیتروژن، عملکرد، جذب کل نیتروژن و کلروفیل اندام هوایی و غلظت نیتروژن کل خاک پس از برداشت افزایش، و راندمان زراعی و راندمان فیزیولوژیک کاهش یافت. کاربرد سطح بالای نیتروژن اثر سوء تیمار شوری 3 گرم کلرید سدیم را در کاهش عملکرد اندام هوایی اسفناج تشدید نمود. در شرایط آزمایش حاضر، آستانه شوری رقم ویروفلی بیشتر از 8 دسی زیمنس بر متر بود که به مراتب بیش از آستانه ذکر شده برای اسفناج در بیشتر منابع (2 دسی زیمنس بر متر) است. کاربرد 225 میلی گرم نیتروژن (بدون کاربرد کلرید سدیم) بهترین سطح نیتروژن از لحاظ عملکرد ماده خشک اسفناج بود.
    کلیدواژگان: کلرید سدیم، راندمان زراعی، راندمان فیزیولوژیک، کلروفیل
  • زهره اسداللهی، وحید مظفری صفحه 13
    برای بررسی تاثیر مقادیر مختلف منگنز و شوری بر برخی ویژگی های رشد و ترکیب شیمیایی دانهال های پسته (رقم بادامی زرند) یک آزمایش فاکتوریل با دو عامل شوری (صفر، 75، 150، 225 و 300 میلی مولار کلرید سدیم) و منگنز (صفر، 12، 24 و 36 میکرومولار منگنز از منبع سولفات منگنز) در قالب طرح کامل تصادفی با چهار تکرار در شرایط گلخانه و در محیط کشت پرلیت اجرا شد. نتایج نشان داد که شوری موجب کاهش معنی دار تعداد برگ، سطح برگ، وزن خشک ریشه و وزن خشک بخش هوایی گردید. بدین صورت که در تیمار 300 میلی مولار کلرید سدیم، تعداد برگ، وزن خشک ریشه، وزن خشک بخش هوایی و سطح برگ به ترتیب 30،40، 92 و 92 درصد نسبت به شاهد (سطح صفر شوری) کاهش پیدا کرد. لیکن با کاربرد 12 و 24 میکرومولار منگنز، وزن خشک بخش هوایی و سطح برگ نسبت به سطح صفر منگنز به ترتیب 29 و 24 درصد افزایش معنی دار حاصل نمود. از آنجا که با افزایش شوری، سطح و وزن خشک برگ کاهش یافت، در نتیجه تحت اثر رقت، غلظت منگنز، روی و فسفر در بخش هوایی و ریشه افزایش و غلظت پتاسیم کاهش یافت. با کاربرد منگنز، غلظت منگنز، روی، فسفر و پتاسیم افزایش یافت. به طورکلی نتیجه این پژوهش نشان داد که شوری، رشد رویشی را کاهش داده و از آنجا که منگنز تاثیر مثبتی بر برخی ویژگی های رشد دارد، احتمالا منگنز تحمل پسته به محیط ‎های شور را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: تنش شوری، تغذیه درختان پسته
  • سمانه اسکندری، وحید مظفری صفحه 29
    به‎منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف مس و شوری بر جذب عناصر کم مصرف در شاخساره و ریشه نهال‎های پسته، یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در اردیبهشت ماه سال 1387 در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه ولیعصر (عج) رفسنجان اجرا شد. تیمارها شامل پنج سطح شوری (صفر، 800، 1600، 2400 و 3200 میلی گرم در کیلوگرم خاک از منبع کلرید سدیم)، چهار سطح مس (صفر، 5/2، 5 و 5/7 مس در کیلوگرم خاک از منبع سولفات مس) و دو رقم پسته (بادامی زرند و قزوینی) بودند. نتایج نشان داد که تنش شوری، جذب عناصر غذایی کم-مصرف شامل مس، آهن، روی و منگنز را در شاخساره و ریشه به طور معنی‎‎داری کاهش داد (P<0.05). کاربرد 5 میلی‎گرم مس در کیلوگرم خاک، باعث افزایش معنی‎دار جذب مس، آهن و منگنز شاخساره گردید، ولی بر جذب روی شاخساره تاثیر معنی دار نداشت. مصرف 5/2 میلی‎گرم مس در کیلوگرم خاک، افزایش معنی‎دار جذب مس، آهن و منگنز ریشه را به دنبال داشت، درحالی که بر جذب روی ریشه تاثیر معنی دار نداشت. در مجموع، جذب عناصر غذایی کم-مصرف در رقم بادامی به‎طور معنی‎داری بیشتر از رقم قزوینی بود. از آنجا که در مناطق پسته کاری، درختان با محدودیت جذب عناصر کم مصرف مواجه هستند، لذا استفاده از رقم بادامی زرند به عنوان پایه توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: رقم بادامی، رقم قزوینی، آهن، منگنز، شوری
  • مهشید سعادتمند، شکوفه انتشاری صفحه 45
    سیلیکون اثرهای مفیدی بر رشد، عملکرد و بهبود تحمل برخی گیاهان در برابر تنش های زیستی و غیرزیستی دارد. به منظور مطالعه تاثیر غلظت های مختلف سیلیکون بر گیاه گاوزبان ایرانی (Echium amoenum Fisch & C.A. Mey.) سه سطح سیلیکون (صفر، 2/0 و 7/0 میلی مولار از منبع نمک سیلیکات سدیم(و دو سطح شوری (صفر و 100 میلی مولار از کلرید سدیم(و دو دوره تیمار سیلیکون بلند مدت (30 روز) و کوتاه مدت (15 روز) در نظر گرفته شد و گیاه گاوزبان در محیط آبکشت در گلخانه کشت و با این سطوح تیمار گردید. آزمایش در یک طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور سیلیکون و شوری و 4 تکرار انجام شد و تعدادی از پارامترهای بیوشیمیایی و فیزیولوژی در مواجهه با تنش شوری و سیلیکون در کوتاه مدت و بلند مدت مورد بررسی قرار گرفت. براساس نتایج به دست آمده، میزان پرولین، قند احیا، آنتوسیانین، مالون دی آلدئید، کلروفیل کل و وزن تر و خشک به طور معنی داری (در سطح 5%) در تیمار سیلیکون بلند مدت تغییر یافته و تفاوت هایی با تیمار سیلیکون کوتاه مدت داشت. به طورکلی، نتایج حاصل از این پژوهش تاثیر غلظت مناسب سیلیکون (2/0 میلی مولار) و طول تیمار بلند مدت (30 روز) با سیلیکون در تحمل تنش شوری در گیاه گاوزبان ایرانی را اثبات می کند.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، تنش شوری، مالون دی آلدئید
  • محمد زارع مهرجردی، عبدالرضا باقری، احمدرضا بهرامی، جعفر نباتی، علی معصومی صفحه 59
    کاهش فتوسنتز مهم ترین دلیل افت تولید در شرایط تنش خشکی به حساب می آید. به همین منظور، مطالعه ای با هدف بررسی تاثیر تنش خشکی بر تبادلات گازی، کلروفیل فلورسانس، رنگدانه های فتوسنتزی، پایداری غشاء، ترکیبات فنلی و ظرفیت آنتی اکسیدانی برگ ها و ارتباط آنها با تحمل به خشکی در 12 ژنوتیپ نخود پس از اعمال تنش به مدت دو هفته انجام گرفت. آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد که در آن تیمارهای تنش (3- و 6- بار) به عنوان کرت اصلی و ژنوتیپ ها به عنوان کرت فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که با افزایش شدت تنش خشکی، میزان فتوسنتز، تبخیر و تعرق، کارآیی مصرف آب، کلروفیل a، کلروفیل b، فنل کل و شاخص پایداری غشاء کاهش معنی داری پیدا کردند. در مقابل، عملکرد کوانتومی فتوسیستم II و ظرفیت مهار رادیکال های آزاد برگ با افزایش شدت تنش خشکی تغییر معنی داری پیدا نکردند. از نظر صفات مورد ارزیابی، تنوع زیادی بین ژنوتیپ ها مشاهده شد. به طوری که ژنوتیپ MCC753 بیشترین میزان فتوسنتز، تبخیر و تعرق، کلروفیل b و شاخص پایداری غشاء، ژنوتیپ MCC783 بیشترین کارآیی مصرف آب، ژنوتیپ MCC759 بیشترین میزان فنل کل برگ و ژنوتیپ MCC760 بیشترین ظرفیت مهار رادیکال های آزاد را داشتند. بررسی همبستگی بین صفات نشان داد که بین فتوسنتز و تبخیر و تعرق با مقدار نسبی آب برگ و مقدار ماده خشک همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد. در کل، تنش خشکی به صورت مستقیم از طریق کاهش هدایت روزنه ها و به صورت غیرمستقیم از طریق ایجاد تنش اکسیداتیو و در نتیجه تخریب رنگدانه های فتوسنتزی و غشای سلولی می تواند به کاهش فتوسنتز در ژنوتیپ های نخود منجر شود. در این آزمایش، در فتوسنتز بالای محدوده پنج میکرومول بر مترمربع، کاهش هدایت روزنه ای و در زیر این محدوده، کاهش پایداری غشاء و تخریب کلروفیل a در میان صفات اندازه گیری شده نقش موثرتری در میزان فتوسنتز داشتند.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، عملکرد کوانتومی، کلروفیل
  • زهرا کیانی چالمردی، احمد عبدل زاده * صفحه 79

    تغذیه سیلیکون ممکن است تنش های زیستی و غیرزیستی، مانند کمبود و سمیت فلزات سنگین، را در گیاهان کاهش دهد. کمبود و سمیت آهن از عوامل محدودکننده رشد گیاه برنج هستند. در مطالعه حاضر، نقش سیلیکون در کاهش کمبود و سمیت آهن در گیاه برنج بررسی شده است. گیاهان در گلخانه در محیط کشت هیدروپونیک با محلول غذایی یوشیدا تحت تیمار های آهن (صفر، 2، 10، 20، 50، 100 و 250 میلی گرم در لیتر به شکل Fe- EDTA) و سیلیکون (صفر و 5/1 میلی مولار به شکل سیلیکات سدیم) کشت شدند. نتایج نشان داد که کمبود و سمیت آهن باعث کاهش وزن تر و خشک و طول گیاه شد. در نبود سیلیکون، و در نتیجه کمبود آهن، کاهش فعالیت آنزیم کاتالاز در بخش هوایی گیاهان مشاهده گردید. فعالیت کاتالاز ریشه و پراکسیداز دیواره ای بخش هوایی گیاهان در نتیجه سمیت شدید آهن، نسبت به گیاهان شاهد افزایش یافت. تغذیه گیاه با سیلیکون منجر به افزایش غلظت سیلیکون در گیاه و بهبود رشد در شرایط کمبود (نه عدم حضور) و سمیت آهن شد. کاربرد سیلیکون، فعالیت آنزیم کاتالاز در بخش هوایی گیاه و پلی فنل اکسیداز در ریشه و بخش هوایی را در شرایط کمبود آهن زیاد کرد. هم چنین فعالیت آنزیم های کاتالاز ریشه و پلی فنل اکسیداز بخش هوایی در سمیت آهن افزایش یافت. این امر ممکن است تنش اکسیداتیو را در گیاه کاهش دهد. به علاوه، افزایش لیگنین در شرایط سمیت شدید آهن با تغذیه سیلیکون ممکن است جایگاه های جذب آهن در دیواره سلول های گیاه را زیاد کرده و سمیت آهن را کاهش دهد. این نتایج نشان می دهد که تغذیه سیلیکون، با بهبود فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان و کاهش تنش اکسیداتیو، می تواند نقش موثری در کاهش کمبود و سمیت آهن داشته باشد.

    کلیدواژگان: کمبود آهن، سمیت آهن، تنش اکسیداتیو، آنزیم کاتالاز
  • هدی بهمن زیاری، امیرحسین خوشگفتارمنش، آزاده سنایی استوار*، مهران شیروانی، مریم حقیقی صفحه 91

    نیکل در غلظت های بسیار کم برای گیاهان ضروری شناخته شده است؛ اما در غلظت زیاد در گیاه ایجاد سمیت می کند. در این پژوهش، تاثیر سطوح مختلف عنصر نیکل (صفر، 50، 100 و 200 میکرومولار از منبع کلرید نیکل) بر پاسخ آنتی-اکسیداتیو برگ ارقام سوپر دامینوس و نگین خیار (Cucumis sativus L.) در محلول غذایی حاوی نیترات آمونیوم به عنوان منبع نیتروژن بررسی شد. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت نیکل محلول غذایی و گذشت زمان، غلظت نیکل برگ هر دو رقم خیار افزایش یافت. این افزایش در مرحله بعد از گل دهی بیشتر از مرحله رشد رویشی بود. هم چنین غلظت مالون دی آلدئید تولید شده در مرحله رشد رویشی در مقایسه با مرحله بعد از گل دهی بیشتر بود. کاربرد 50 میکرومولار نیکل سبب کاهش معنی دار غلظت مالون دی آلدئید تولید شده بر اثر پراکسیداسیون لیپیدها در مقایسه با شاهد (بدون نیکل) شد. تاثیر نیکل بر فعالیت آنزیم کاتالاز بسته به رقم خیار و غلظت این عنصر در محیط کشت متفاوت بود. در رقم سوپر دامینوس، فعالیت آنزیم کاتالاز در مرحله رشد رویشی تحت تاثیر کاربرد نیکل قرار نگرفت. درحالی که در رقم نگین، کاربرد نیکل موجب کاهش فعالیت آنزیم کاتالاز برگ در مقایسه با شاهد شد. در مرحله بعد از گل دهی، کاربرد نیکل در هر دو رقم خیار باعث کاهش فعالیت آنزیم کاتالاز در مقایسه با شاهد شد. نتایج نشان داد که در مرحله رشد رویشی، کاربرد 50 میکرومولار نیکل در محیط کشت موجب کاهش فعالیت آنزیم گایاکول پراکسیداز در هر دو رقم خیار در مقایسه با شاهد شد و با افزایش سطح نیکل به 100 و 200 میکرومولار، فعالیت این آنزیم افزایش یافت. در مرحله بعد از گل دهی، فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز برگ بسته به رقم خیار و غلظت این عنصر در محیط کشت متفاوت بود. براساس نتایج پژوهش حاضر، به طورکلی، تاثیر نیکل بر فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان برگ خیار بسته به رقم گیاه، سطح نیکل و نوع آنزیم متفاوت است.

    کلیدواژگان: تنش اکسیداتیو، کاتالاز (CAT)، گایاکول پراکسیداز (GPX)، آسکوربات پراکسیداز (APX)
  • زهرا شهبانی، محسن کافی، روح انگیز نادری، تکتم سادات تقوی صفحه 105
    به منظور تعیین مناسب ترین فاصله پاشش محلول غذایی و بررسی تاثیر کیفیت نور در محیط ریشه بر گیاه آنتوریوم در سیستم اروپونیک، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده و در قالب طرح پایه کاملا تصادفی در گلخانه ای واقع در شهر کرج انجام شد. در این تحقیق، زمان بین دو پاشش به عنوان عامل اصلی در دو سطح (2 دقیقه پاشش و 30 دقیقه بدون پاشش، و 2 دقیقه پاشش و 45 دقیقه بدون پاشش) و رنگ ظروف کشت به عنوان عامل فرعی در سه سطح (مشکی، آبی و قرمز) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که فاصله زمانی 2 دقیقه پاشش و 45 دقیقه عدم پاشش محلول غذایی با افزایش تعداد برگ و وزن تر شاخساره بهتر از فاصله زمانی 2 دقیقه پاشش و30 دقیقه عدم پاشش بود. مطالعه تیمار کیفیت نور در محیط ریشه نشان داد که رنگ مشکی ظروف کاشت، با افزایش سطح برگ کل گیاه و وزن تر و خشک شاخساره، بهترین تیمار رنگ بود. رنگ آبی محیط ریشه بیشترین تاثیر را بر طول نهایی ریشه داشت؛ اما بر وزن تر و خشک ریشه بی تاثیر بود، که احتمالا به دلیل افزایش تعداد ریشه در سایر تیمارهای رنگ است. به طورکلی، تیمار 2 دقیقه پاشش، 45 دقیقه عدم پاشش محلول غذایی و رنگ مشکی محیط ریشه، برای اکثر خصوصیات رشدی گیاه آنتوریوم مورد مطالعه بهترین تیمار اعمال شده بود.
    کلیدواژگان: رنگ محیط ریشه، کشت بدون خاک
  • امرالله نبی گل صفحه 117
    به منظور مقایسه عمر گلدانی و عوامل موثر بر آن در ده رقم گل بریدنی رز وارداتی، آزمایشی طراحی شد که طی آن عمر گلدانی این ده رقم در محلول نگهدارنده حاوی هیدروکسی کینولین سیترات (HQC) و ساکارز مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد که اختلاف معنی داری بین ارقام از لحاظ عمر گلدانی، زمان باز شدن گل ها، میزان جذب آب، میزان تبخیر، تولید اتیلن و محتوای کربوهیدراتی وجود دارد. گل های رقم ماروسیا دارای طولانی ترین عمر گلدانی (3/18 روز) بوده و گل های رقم بلک ماجیک کوتاه ترین عمر گلدانی (6/7 روز) را داشتند. ارقام با عمر طولانی دارای غلظت های بیشتری از کربوهیدرات های محلول شامل فروکتوز، گلوکز و ساکارز در گلبرگ های خود نسبت به ارقام با عمر گلدانی کوتاه تر بودند. هم چنین ارقام دارای عمر کوتاه میزان اتیلن بیشتری نسبت به ارقام با عمر طولانی تولید نمودند.
    کلیدواژگان: محتوای کربوهیدراتی، اتیلن، طول عمر
  • فریده فتحعلیان، محمدرضا نوری امامزاده ئی صفحه 125
    منابع آب و خاک کشور محدود می باشد و استفاده بهینه از منابع آب در بخش کشاورزی مستلزم تعیین هرچه دقیق تر میزان آب مصرفی توسط گیاهان مختلف در شرایط متفاوت می باشد. این امر در کشت های گلخانه ای به لحاظ توسعه سریع آنها بیش از پیش ضروری می باشد. در این راستا، به منظور تعیین تبخیر- تعرق و ضریب گیاهی (KC) خیار گلخانه ای، دو عدد میکرولایسیمتر برای کشت خیار و چمن در گلخانه تعبیه شد. میزان تبخیر- تعرق این دو گیاه به روش وزنی و به صورت روزانه اندازه گیری گردید. هم چنین با استفاده از داده های هواشناسی ثبت شده داخل گلخانه، تبخیر- تعرق گیاه مرجع با سه روش پنمن- مانتیث- فائو، هارگریوز- سامانی و ماکینک محاسبه شد. با توجه به فاصله کشت 70×40 سانتی متری بوته ها، تبخیر- تعرق خیار در طول دوره رشد چهار ماهه برابر 2/273 میلی متر اندازه-گیری شد. میانگین مقادیر KC خیار گلخانه ای در مرحله ابتدایی رشد 14/0، در مرحله توسعه 78/0، در مرحله میانی 37/1 و در مرحله انتهایی 86/0 به دست آمد. هم چنین مقادیر ضریب گیاهی که در آنها تبخیر- تعرق مرجع از روش های هارگریوز- سامانی و ماکینک به دست آمده بود به مقادیر واقعی ضریب گیاهی نزدیک تر بودند. معادله پنمن- مانتیث- فائو نیز مقدار Kc را حدود 6/1 تا 5 برابر بیشتر از مقدار واقعی برآورد نمود.
    کلیدواژگان: تبخیر، تعرق گیاه مرجع، پنمن، مانتیث، فائو، هارگریوز، سامانی، ماکینک
|
  • J. Sheikhi, A. Ronaghi Page 1
    A greenhouse experiment was conducted to evaluate the effect of nitrogen (N) and salinity on dry matter yield, N uptake, nitrate (NO3-) concentration, agronomic efficiency (AE), physiologic efficiency (PE), apparent nitrogen recovery (ANR) and chlorophyll content of spinach shoots (cv. Viroflay), and also total N, NO3-N and electrical conductivity of post-harvest soil. The experiment was factorial, arranged as a completely randomized design with three replications. Treatments included five N rates (0, 75, 150, 225, and 300 mg/kg soil, as urea) and four salinity levels (0, 1, 2 and 3 g NaCl per kg soil). Results showed that application of 1 and 2 g NaCl had no significant effect on shoot yield of spinach. But application of 3 g NaCl significantly decreased shoot yield. Addition of salinity had no significant effect on plant NO3− concentration, leaf chlorophyll readings, AE and ANR of shoots, and total N of post-harvest soil; but reduced PE. Increasing N rate increased yield, total N uptake and chlorophyll readings of shoots, and total N of post-harvest soil: but reduced AE and PE. Application of high N level intensified the negative effects of 3 g NaCl salinity on reduction of spinach shoot's yield. Under the present experimental conditions, salinity tolerance level of Viroflay cultivar was higher than 8 dS/m, which is much more than the level reported in most references for spinach (2 dS/m). Application of 225 mg N (without salinity application) was the best N level for dry matter yield of spinach.
    Keywords: Sodium chloride, Agronomic efficiency, Physiologic efficiency, Chlorophyll
  • Z. Asadollahi, V. Mozaffari Page 13
    To investigate the effect of manganese (Mn) and salinity on some growth traits and chemical composition of pistachio (Pistacia vera L.) seedlings, a factorial experiment was carried out with two factors of salinity (0, 75, 150, 225 and 300 mM NaCl) and Mn (0, 12, 24 and 36 µM Mn from MnSO4 source) as completely randomized design with four replicates, in greenhouse in perlite medium. Results showed that salinity stress decreased leaf number, leaf area, dry weight of root and dry weight of shoots. Application of 300 mM NaCl, decreased leaf number, leaf area, dry weight of root and dry weight of shoots by 40, 30, 92 and 92 percent in comparison with control (zero level of salinity), respectively. But application of 12 and 24 µM Mn increased dry weight of shoots and leaf number by 29 and 24 percent in comparison with zero level of Mn, respectively. Since salinity reduced leaf area and dry weight of leaf, thus, because of dilution effect, the concentration of Mn, Zn and P was increased in shoots and roots and that of K was decreased. Application of Mn increased Mn, Zn, P and K concentration. Overall results of this research showed that salinity reduced vegetative growth, and since Mn has positive effects on some growth traits, it could probably increase the tolerance of pistachio to saline environments.
    Keywords: Salinity stress, Growth traits, Nutrition of pistachio trees
  • S. Eskandari, V. Mozaffari Page 29
    To study the effects of soil Cu and salinity levels on uptake of micronutrients by shoots and roots of pistachio seedlings, a factorial experiment was carried out as completely randomized design with three replications in greenhouse of College of Agriculture, Vali-e-Asr University of Rafsanjan, Iran, in May 2008. Treatments consisted of five salinity levels (0, 800, 1600, 2400 and 3200 mg NaCl per kg soil), four Cu levels (0, 2.5, 5 and 7.5 mg Cu per kg soil) and two pistachio cultivars (Badami Zarand and Ghazvini). Results showed that salinity stress significantly (P<0.05) decreased the uptake of micronutrients including Cu, Fe, Zn and Mn by shoots and roots. Application of 5 mg Cu per kg soil significantly increased the uptake of Cu, Fe and Mn by shoots, but had no significant effect on Zn uptake by shoots. Application of 2.5 mg Cu per kg soil significantly increased uptake of Cu, Fe and Mn by roots, while had no significant effect on Zn uptake by roots. In conclusion, the uptake of micronutrients in Badami Zarand cultivar was significantly higher than Ghazvini cultivar. Since trees suffer from deficiency of micronutrients in pistachio orchards, using Badami Zarand cultivar is recommended as pistachio rootstock.
    Keywords: Badami cultivar, Ghazvini cultivar, Fe, Mn, Salinity
  • M. Saadatmand, Sh. Enteshari Page 45
    Silicon has beneficial effects on growth, yield and improvement of the tolerance of some plants against biological and non-biological stresses. In order to study the effects of different concentrations of silicon (as Na2SiO3) on Iranian borage (Echium amoenum Fisch & C.A. mey), three levels of silicon (0, 0.2, 0.7 mM as Na2SiO3) and two levels of salinity (0 and 100 mM as NaCl) and two silicon-treatment durations (long time, 30 days, and short time, 15 days)) were considered. Borage plants were cultivated in hydroponics system in greenhouse and were treated with the abovementioned treatments. The experiment was carried out as completely randomized design with two factors of silicon and salinity and four replications. Some of the biochemical and physiological parameters related to salinity and silicon stress were investigated for short- and long – time periods. Based on the results, the proline content, reduced sugar, antocyanin, malondialdehyde, total chlorophyll and fresh and dry weights were changed significantly (P<0.05) in long-term silicon treatment and had some differences with short-time silicon treatment. In general, the results of this study indicated that proper concentration of silicon (0.2 mM), along with long-time silicon treatment, was effective on stress tolerance of Iranian borage plant.
    Keywords: Medicinal plants, Salinity stress, Malondialdehyde
  • Zare Mehrjerdi, Bagheri, Bahrami, Bahrami, Massomi Page 59
    Low photosynthetic rate is a major reason for yield reduction in drought-stress conditions. Therefore, a study was conducted in order to investigate the effect of drought stress on gas exchange, chlorophyll florescence, photosynthetic pigments, membrane stability, phenolic compounds and antioxidant capacity of leaves and their association with drought tolerance in 12 chickpea genotypes, which were stressed for two weeks. The split-plots experiment was conducted as a complete randomized blocks design with three replications. Drought stress (-3 and -6 bar) was the main plot and chickpea genotypes were the subplots, respectively. The results showed that with increasing drought stress, the photosynthetic rate, evapotranspiration, water use efficiency, chlorophyll a, chlorophyll b, total phenols and membrane stability index were significantly reduced. In contrast, drought stress did not impose any significant effect on quantum yield of photosystem II and radical scavenging activities of leaves. Genotypes varied widely in different studied traits. MCC753 genotype had the highest photosynthesis rate, evapotranspiration, chlorophyll b, and membrane stability index, MCC783 genotype had the highest water use efficiency, MCC759 genotype had the highest total phenols in leaves and MCC760 genotype had the highest radical scavenging activities. There was a positive significant correlation between photosynthesis and evapotranspiration with relative leaf water content and dry matter. In general, drought stress can reduce photosynthesis in chickpea genotypes, directly by reducing stomatal conductance and indirectly by oxidative stress and degradation of photosynthetic pigments and cell membrane. In this experiment, reduced stomatal conductance at more than five µm/m2 photosynthetic rate and reduced membrane stability and degradation of chlorophyll at less than this range led to effective reduction in photosynthetic rate.
    Keywords: Antioxidant, Quantum yield, Chlorophyll
  • Z. Kiani Chalmardi, A. Abdol Zadeh Page 79

    Silicon (Si) nutrition may alleviate biotic and abiotic stresses including heavy metal deficiency and toxicity in plants. Iron deficiency and toxicity are important limiting factors in growth of rice. In the present study, role of Si nutrition on alleviation of iron deficiency and toxicity was investigated in rice plants. Plants were cultivated in greenhouse in hydroponics, using Yoshida solution, under different iron treatments (0, 2, 10, 20, 50, 100 and 250 mg/L as Fe- EDTA) and Si nutrition (0 and 1.5 mM as sodium silicate). Results revealed that both iron deficiency and toxicity imposed significant reduction in fresh and dry weight and length of plants. The activity of catalase was decreased in shoots due to iron deficiency. Activity of catalase in roots and cell wall peroxidase in shoots increased under iron toxicity compared with control plants. Si nutrition increased Si content in plants and improved plant growth in both iron deficiency (not in the absence of iron) and toxicity. Application of Si increased the activity of catalase in shoots and polyphenol oxidase in both roots and shoots under iron deficiency. Also, the activity of catalase in roots and polyphenol oxidase in shoots raised following iron toxicity. This in turn may reduce the oxidative stress in plants. In addition, increase of lignin in extreme iron toxicity due to Si nutrition may enhance sites of iron absorption in plant cell walls and decrease iron toxicity. The results indicated that Si nutrition could ameliorate harmful effects of iron deficiency and toxicity in rice plants possibly through improvement of antioxidant enzyme activity and reduction of oxidative stress.

    Keywords: Iron deficiency, Iron toxicity, Oxidative stress, Catalase enzyme
  • H. Bahmanziari, A.H. Khoshgoftarmanesh, A. Sanaei Ostovar, M. Shirvani, M. Haghighi Page 91

    Nickel (Ni) is necessary for plants at low concentrations; but excess Ni has toxic effects on plant growth. In this research, the effects of different Ni levels (0, 50, 100 and 200 µM from NiCl2) on leaf antioxidative response of two cucumber cultivars (Cucumis sativus L. cvs. Super Dominus and Negin) supplied with NH4NO3 as nitrogen source in nutrient solution was investigated. The results showed that by increasing Ni concentration in the nutrient solution and growth period, Ni concentration in the leaves of both cucumber cultivars was increased. This increase was greater at the vegetative growth stage compared with the reproductive stage. Higher levels of malonedialhdeyde (MDA) were also produced at the vegetative stage with respect to the reproductive stage. Application of 50 µM Ni significantly reduced MDA concentration, produced from lipid peroxidation, in comparison with the Ni-free control treatment. The effect of Ni on catalase (CAT) activity was dependent on the cucumber cultivar and concentration of this element in the growth medium. At the vegetative stage, Ni addition had no significant effect on activity of CAT in Super Dominus cultivar, while significantly reduced leaf activity of CAT in Negin cultivar. At the reproductive stage, Ni addition reduced activity of CAT in comparison with Ni-free treatment, regardless of the cucumber cultivar. Results showed that at the vegetative stage, application of 50 µM Ni to the growth medium resulted in lower activity of guaiacol peroxidase (GPX) in the leaves of both cucumber cultivars. By increasing the Ni level to 100 and 200 µM, the activity of this enzyme was increased. At the reproductive stage, activity of the ascorbate peroxidase (APX) in the leaves was dependent on the cultivar and concentration of this element in the medium. According to the results obtained from the present study, in general, the effect of Ni on activity of antioxidant enzymes in cucumber leaves varies with plant cultivar, Ni level and enzyme type.

    Keywords: Oxidative stress, Catalase (CAT), Guaiacol peroxidase (GPX), Ascorbate peroxidase (APX)
  • Z. Shahbani, M. Kafi, R. Naderi, T. Taghavi Page 105
    In order to determine the most appropriate nutrient solution spraying interval and effects of light quality in the root zone on anthurium in aeroponic system, a split plot experiment, with completely randomized design, was carried out in a greenhouse located in the city of Karaj, Iran. In this study, time between the sprays was the main plot and consisted of two levels (2 minutes spray and 30 minutes without spray, and 2 minutes spray and 45 minutes without spray) and color of the containers was the sub plot at three levels (black, blue and red). Results showed that 2 minutes spay and 45 minutes without spay increased number of leaves and shoot fresh weight much higher than 2 minutes spray and 30 minutes without spray. Study of light quality in the root zone showed that black color of the containers, by increasing total leaf area and shoot dry and fresh weight, was the best color treatment. Blue color in the root zone had the most influence on final root length; but was not able to increase root dry and fresh weight, because of higher number of roots in other color treatments. In general, spraying nutrient solution for two minutes, and 45 minutes without spray, along with black color containers in the root zone was the best treatment for most growth characteristics of the anthurium plant.
    Keywords: Color of the root zone, Soilless culture
  • A. Nabigol Page 117
    An experiment was carried out to compare the vase life and factors affecting the longevity of 10 cut rose cultivars imported to Iran. The vase lives of these cut rose cultivars were compared in preservative solution containing hydroxyquinoline citrate (HQC) plus sucrose. Results showed that there was significant difference among cultivars in vase life, time of flowering, water uptake, evaporation rate, ethylene production and carbohydrate content. Maroussia flowers had the longest vase life (18.3 days) and ‘Black magic’ had the shortest vase life (7.6 days). Cultivars with longer vase life had higher concentrations of soluble carbohydrates (fructose, glucose and sucrose) in petals as compared with cultivars that had shorter vase life. Also, short-lived cultivars produced higher ethylene rate than long-lived cultivars.
    Keywords: Carbohydrate content, Ethylene, Longevity
  • F. Fathalian, M.R. Nouri, Emamzadei Page 125
    Soil and water resources are limited and optimal use of water resources in agriculture requires accurate determination of water consumed by plant species in different circumstances. This situation is necessary more than ever due to fast development of greenhouse cultivation. In this regard, to determine evapotranspiration and crop coefficient (KC) of greenhouse cucumber, two microlysimeters were installed for growing cucumber and grass. Daily evapotranspiration rate of both plants was measured by weighing method. Also, by using meteorological data, recorded inside the greenhouse, the reference crop evapotranspiration was calculated with Penman-Monteith-FAO, Hargreaves-Samani and Makkink methods. Evapotranspiration of cucumber plants, with plant spacing of 40×70 cm, during the 4-month growth period was measured as 273.2 mm. Mean values of KC for cucumber in greenhouse was 0.14 in the initial stage of growth, 0.78 in the development stage, 1.37 in the middle stage and 0.86 in the last stage. Also, crop coefficient values for reference crop evapotranspiration estimated by the Hargreaves-Samani and Makkink methods were closer to the actual values. The Penman-Monteith-FAO equation estimated Kc value about 1.6 to 5 times higher than the actual value.
    Keywords: Reference crop evapotranspiration, Penman, Monteith, FAO, Hargreaves, Samani, Makkink